top of page

Kalender simulatie 2024

Rekruteringsperiode

16 oktober - 19 november 2023

Wil je deelnemen aan het Jeugd Parlement Jeunesse? Dan is dit het moment! Van 16 oktober tot 19 november kun je je kandidaat stellen via onze website. Dit doe je door een motivatiebrief te schrijven waarin je vertelt waarom je graag zou deelnemen aan het JPJ en wat jij kunt toevoegen aan de simulatie. Overtuig ons van jouw kandidatuur!

 

Na afloop van de rekruteringsperiode zullen alle kandidaturen anoniem worden beoordeeld door leden van het JPJ. Aangezien er meer kandidaturen zijn dan beschikbare plaatsen, zullen alleen de 120 deelnemers met de beste scores direct worden uitgenodigd, waarbij de overige kandidaten op de wachtlijst worden geplaatst. De uitslag van de selectieprocedure wordt vanaf 27 november gedeeld op het e-mailadres dat is gebruikt om te kandideren.

Kennismakingsdag

10 december 2023

 

Ben je toegelaten tot de simulatie? Proficiat! Dan ben je van harte welkom op de kennismakingsdag op 15 december. Op deze dag ontvangen we alle deelnemers voor een teambuildingsactiviteit, waarbij je voor het eerst kunt kennismaken met de andere Kamerleden, leden van de Raad van State en journalisten. Meer informatie over deze dag zal volgen in de selectiemails die worden verstuurd aan de geselecteerde deelnemers.

Voorbereidingsdag

4 februari 2024

 

Een paar weken voor de simulatie organiseren we een tweede introductiedag, dit keer met de nadruk op de inhoud van de simulatie. Zo zullen de ministers hun wetsontwerpen voorstellen, en proberen de partijvoorzitters je te overtuigen om voor hun partij te kiezen. We geven je alvast een indruk van het verloop van de simulatie, en natuurlijk is dit het perfecte moment om al je eventuele vragen te stellen voor je aan de simulatie begint!

 

Simulatieweek 

11 tot 16 februari 2024

 

Eindelijk is het zo ver: de simulatie in het Federaal Parlement! Een week vol politiek debat, interessante kennismakingen en vooral gezelligheid. 

 

Op zondagnamiddag komen alle deelnemers aan in de jeugdherberg, waar iedereen een kamer krijgt toegewezen, en een deelnemersbundel krijgt met belangrijke informatie, en goodies van onze partners. 

 

Maandagochtend begint de simulatie met een rondleiding in het Paleis der Natie. Daarna gaan de plenaire debatten van start, waarin de vier jeugdministers hun wetsontwerpen verdedigen en alle eventuele vragen kunnen beantwoorden.

 

Op dinsdag en woensdag zijn de commissiedebatten. Alle deelnemende Kamerleden zetelen in één van de vier commissies, die elk een ander wetsontwerp behandelen. Zoals in het echte parlement, vindt het meeste werk plaats in de commissies. Hier worden de wetsontwerpen in detail, artikel per artikel, behandeld en gedebatteerd. 

 

Nadat het commissiewerk is afgerond, worden de wetsontwerpen doorgestuurd naar de plenaire vergadering, waar ze opnieuw van begin tot eind worden behandeld - dit keer door alle Kamerleden. Dit biedt de kans om opnieuw te onderhandelen met collega-Kamerleden om amendementen te laten passeren. Deze plenaire debatten vinden plaats op donderdag en vrijdag. Ter afsluiting van de simulatie is er een korte receptie.

Meer informatie?

Heb je nog meer vragen over de simulatie? Lees dan de veelgestelde vragen op onze website (link), of stuur een mail naar info@jeugdparlementjeunesse.be. Je kunt natuurlijk ook een bericht sturen naar een van onze sociale media.

 

Ben je al overtuigd? Schrijf je dan nu in! 

DSCF0138.JPG
logo fond transparent sans texte.png
bottom of page